Concept > Facharbeit/PWS > onderwerpen

onderwerpen

Annelot,Irene, Christa

  • Die Frage der Aussiedler in der Grafschaft - Anastasia de Vries
  • Amoklauf in Deutschland: Ursachen und Folgen -
  • Frauengefängnis Hoheneck - Lisan
  • Niederländer und Deutsche: Klisches und Fakten - 
  • Natascha Kampusch -  Ellen en Olga
  • Leni Riefenstahl
  • Martin Luther -  
  • Deustche Mode - Willemijn/Lieke?

     

    Profielwerkstuk

     

     

     

     

     

     

     

     

    Keuzeonderwerpen voor het profielwerkstuk Duits.

     

    Duitsland - de muziek:
    1. Hip Hop in Deutschland.

    Misschien denk je bij Duitsland alleen aan Bach, Mozart of Beethoven... Maar Duitsland heeft veel meer! Behalve The Bronx, Afrika en Jamaica is Duitsland een (vierde) heel belangrijke basis voor de ontwikkeling van de Hip Hop-muziek geweest. Misschien heb je wel gehoord van Die fantastischen Vier, van Advanced Chemistry, van Massive Töne of van Sabrina Setlur. Zij zijn allang niet meer weg te denken uit de internationale HipHop-scene. Analyse van hun teksten, een vergelijking van hun muziek met stromingen uit andere landen, een beschrijving van opkomst en succes van jouw favoriete Duitse groep of Hip Hop-band behoort hier tot de mogelijkheden.

    Duitsland – het land:
    1. Helmut Kohl - succes en val van een staatsman.

    Helmut Kohl is van 1982 tot 1998 Bundeskanzler van Duitsland geweest. Zijn regeringsperiode werd gekenmerkt door het einde van de Koude Oorlog, de val van de Muur, de hereniging van de beide Duitslanden (1989) en de invoering van de €uro.

    Hij wordt wel als de meest succesvolle Duitse politicus van de vorige eeuw beschouwd.

    In 1999 raakte Kohl betrokken bij een geldschandaal. Miljoenen marken werden buiten de boekhouding van zijn partij, de CDU, om verdiend en voor geheime missies bestemd. Sinds vorig jaar lijkt deze eens zo succesvolle staatsman, plotseling volledig van het toneel verdwenen.

    Wie was deze man, wat was het geheim van zijn succes, wat heeft Europa aan hem te danken en waarom is hij zo plotseling vergeten?

    1. De rechterflank van Duitsland.

    Hoewel de meeste Europeanen het er over eens zijn dat alle mensen buitenlanders zijn, is er altijd wel weer ergens een rechtsradicale, nationalistische groepering, die daar anders over denkt en dat openlijk uitdraagt. Hoe is dit in Duitsland sinds de val van de muur (1989)? Na een aantal zeer gewelddadige aanslagen in het begin van de jaren negentig, in met name de voormalige DDR, lijkt het de laatste tijd weer wat rustiger. Extreem-rechts is in Duitsland altijd een gevoelig thema, dat door de geschiedenis van dit land extra aandacht krijgt. Is er soms sprake van overspannen reacties of is extreemrechts nog steeds een serieus gevaar?

    1. De Duitse auto-industrie.

    De sterke Duitse economie is niet los te denken van de geschiedenis van de auto-industrie. Behalve door de sterke auto-industrie, is Duitsland een economische grootmacht geworden door werktuig- en machinebouw en door de ontwikkeling van moderne elektronica.

    Wat is het succes van de Duitse auto-industrie? Wat is haar verwevenheid met andere takken van industrie en met defensie? Waardoor wordt de Duitse auto-industrie gekenmerkt? Hoe komt het dat wereldwijd het etiket "made in Germany"de waarde van een auto flink laat stijgen? Doe een onderzoek naar de rol en de betekenis van de Duits (auto-) industrie in Europa. Waarom hebben landen voor dit soort miljardenprojecten, ook in een tijd waarin de brandstoffen steeds duurder en schaarser worden, zoveel over? Wat is de toekomst van deze tak van de economie?

    1. Over de muur

    Tussen 1961 en 1989 stond door heel Duitsland, met als meest sprekende voorbeeld de stad Berlijn, een "muur" die onderdeel was van "het ijzeren gordijn", dat de scheiding vormde tussen de communistische en de kapitalistische wereld. Na de ineenstorting van de communistische staten en na het in razend tempo afbrokkelen van de muren, bleek de muur in veel hoofden en harten nog te blijven bestaan. Ga eens na hoe beide Duitsland en na de val van de muur naar elkaar toe groeiden. Welke problemen waren er of zijn er nog steeds? Wat valt er over het aloude "wij en zij – gevoel", dat onder de oude systemen sterk was ontwikkeld, vanuit historisch, sociaal, economisch of politiek perspectief te zeggen. Beperk je tot één aspect van het probleem, toegespitst op een deelstaat (of stad), één in de voormalige DDR en één in West-Duitsland. Welke problemen zijn er, zal Duitsland veertig jaar scheiding ooit weten te overbruggen?

    1. Berlin bleibt immer doch Berlin.

    Hoofdstad, kapotte stad, verscheurde stad en opnieuw hoofdstad. Na jarenlang één grote bouwput te zijn geweest, is Berlijn hard op weg het ultramoderne, kloppende hart van Europa te worden.

    Deze opdracht heeft dezelfde uitgangspunten als "over de muur" maar beperkt zich helemaal tot Berlijn. Daar immers speelde zich de Oost-West-tegenstelling op een paar vierkante kilometer af. Wie zelf in Berlijn is geweest, kan die ervaringen in het profielwerkstuk opnemen.

    1. Todesspiel.

    Begin jaren zeventig werd het toenmalige West-Duitsland geteisterd door een reeks van terroristische aanslagen die door de Rote Armee Faktion (RAF)werden uitgevoerd. Regelmatig werden kopstukken uit het bedrijfsleven en politici ontvoerd en/of vermoord. Juist in een tijd dat West-Duitsland zich ontwikkelde tot een moderne demokratie, sloegen linksradicalen keihard toe. West-Duitsland ging als jonge democratie langs de rand van de afgrond. Onderzoek geschiedenis, organisatie en politieke drijfveren van de RAF. Hoe reageerden burgers en politici? Boek en film over deze spannende en dramatische episode uit de Europese geschiedenis staan in onze mediatheek. Je kunt je oriënteren op dit onderwerp via deze link van de Universiteit Leiden

    Duitsland – de taal
    1. Taalstrijd.

    In ons buurland België vliegen Vlamingen en Walen elkaar regelmatig in de haren over waar de grens ligt tussen het gebied waar Nederlands of Frans de officiële taal is.

    Minder bekend is dat er in België drie officiële talen bestaan. In het uiterste oosten van België– de Ostkantons – spreekt men Duits. Zonder ruzie of politiek geharrewar is Duits de voertaal in politiek, onderwijs en het dagelijks leven.

    Onderzoek de geschiedenis van deze kleine, duitssprekende enclave. Welke rol speelt deze gemeenschap in het Koninkrijk België.

    1. Sprookjes van de gebroeders Grimm.

    Jacob en Wilhelm Grimm hebben rond 1800 een grote verzameling volksverhalen en sprookjes aangelegd. Over het boeiende leven en invloedrijke werk van deze broers valt veel te vertellen. Je kunt natuurlijk ook een onderzoekje doen naar de taal, de vorm of het typische van door hen verzamelde sprookjes. Sprookjes hebben in de loop der tijd altijd aanleiding gegeven tot verschillende en fantasievolle manieren van uitleg. De Märchenstraße is een belangrijke toeristische route door Duitsland (beginnend in het noorden), die je goed als leidraad zou kunnen gebruiken.

    1. Duitse krimis, boek en film.

    Zelfs de allergrootste liefhebber van het betere gooi- en smijtwerk in politieseries zit af en toe te genieten van de Duitse krimis. Zonder woeste achtervolgingen, gecrashte autos en ontploffende gebouwen maakt een aantal Duitse schrijvers al jaren prima series met een veel rustiger aanpak. "Derrick", "Tatort", "Der Alte" of "commissaris Rex" zijn daar bekende voorbeelden van. Op welke boeken zijn deze series gebaseerd. Welke (vertel-) technieken worden gebruikt? Wat is kenmerkend voor hun succes? Zijn er opvallende verschillen met de "Amerikaanse" aanpak.

    1. Heimweh und Verlangen

    Steeds weer hebben Duitse dichters en schrijvers belangrijke existentiële thema’s, zoals liefde, verlangen, verzet tegen ouders, vrijheid, volwassenwording, geluk enz., in hun werken verwoord. Kies een thema dat je aanspreekt. Onderzoek hoe dit in verschillende werken of gedichten van een schrijver aan de orde komt. Of vergelijk de manier waarop verschillende auteurs (eventueel uit verschillende taalgebieden) hiermee omgaan. Je kunt ook een historische invalshoek rond één thema kiezen.

     

    Duitsland – de mensen
    1. Onbekend maakt onbemind – onze buren.

    Ze komen altijd met een Mercedes of BMW naar Zandvoort. Vaak na een omweg, want Nederlanders sturen Duitsers graag de verkeerde kant op. Eenmaal op het strand, graven ze een kuil waarin ze de rest van de dag bier drinkend doorbrengen. Deze wordt hooguit verlaten om een Bratwurst te eten. Mocht er al een ontmoeting plaatsvinden met Nederlanders, dan kunnen die maar over twee dingen praten: fiets terug en de finale uit 1974 moet worden overgespeeld.

    Onderzoek het beeld dat Duitsers en Nederlanders van elkaar hebben. Zijn oordelen puur vooroordelen? Maak in je onderzoek gebruik van interviews (met Duitsers en Nederlanders). Vul je beeld aan met film, radio, tv en tijdschriften. Zijn er mogelijkheden om in de toekomst op een andere manier met elkaar om te gaan?

    1. Turken in Duitsland.

    Van oudsher is de Turkse gemeenschap de grootste groep allochtonen in Duitsland. Tientallen jaren lang heeft deze groep het vuile werk letterlijk mogen opknappen. In de jaren 70 werd er een boek geschreven met de titel "Ganz unten". De Duitse journalist Günther Wallraff heeft zich als Turkse gastarbeider vermomd en op diverse plaatsen in Duitsland gewerkt. Zijn schrijnende ervaringen heeft hij in dit boek (in het Nederlands "Ik Ali") weergegeven.

     

 

Nog meer voorbeelden van geschikte onderwerpen

  • Duitse cinema
  • Duitse muziek
  • Franz Kafka
  • Gebroeders Grimm
  • Johann Christoph Adelung
  • Kieler Woche
  • Leenwoorden uit het Duits in het Nederlands
  • Oktoberfest
  • Oostkantons
  • Zwitserduits