Concept > Klas 6 > Sprechen

Sprechen

 

  • Het mondeling van 30 minuten per kandidaat bestaat uit twee delen: spreekvaardigheid en gespreksvaardigheid
  • Bij het onderdeel spreekvaardigheid gaat het om een gesprek over boeken. Dit gesprek duurt ongeveer 15-20 minuten. Je boekenlijst bestaat uit 5 titels, waarbij je de boeken van de afgelopen 3 jaar mag meetellen. Je moet dus nog 1 of 2 titels lezen. Je lijst moet ik voor de voorjaarsvakantie hebben. Suggesties kun je krijgen via mij en via https://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/duits. Je mag meer boeken lezen en boeken van een hoger niveau kunnen tot een beter cijfer leiden. 
  • Het deel gespreksvaardigheid van ongeveer 10 min. gaat over de mindmap die alle thema's als trefwoord bevat. De beste oefening is vrij over een willekeurig thema minimaal 3 minuten kunnen vertellen. Het beste is in je schrift of een word-document alle thema's uit het schema op papier uit te werken. Daarbij zul je voor bepaalde thema's feitelijke kennis moeten toevoegen. Dit onderdeel heeft een tweedeling: eerst vertel je in een kort monoloog over thema 1 van de Steckbrief,  daarna volgt een dialoog naar aanleiding van thema 2. Deze gesprekken worden opgenomen op school als protokol voor de leerling. De opname wordt verder strikt geheim gehouden.  
  • Beide onderdelen hebben het gewicht 1 en het gemiddelde wordt als S5 met het gewicht 4 in je pta-lijst ingevuld. Let op: dit mondeling kan niet herkanst worden!!